Wat is Qigong?

qigong
Qigong (spreek uit: tsjie koeng) is een bewegingsleer die zijn oorsprong kent in China. Het zijn veelal rustige bewegingen die op in- en uitademing en met aandacht worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er ook statische Qigong oefeningen die veelal bedoeld zijn om spieren te verstevigen en deze, samen met de meridianen (energiebanen) in ons lichaam op te rekken. Dit bevordert de balans en doorstroming van Qi. Bij Qi Vive maken we gebruik van zowel bewegingen in de Qigong als ook statische Qigong oefeningen.
Tevens is meditatie binnen Qi Vive een essentieel onderdeel van Qigong. Qigong leren zonder meditatie is namelijk als vliegen zonder vleugels.

Zoals eerder gezegd, zorgt Qigong voor een balans en doorstroming (meer nog dan acupunctuur) in de energiestroom binnen de meridianen. Vanuit de Chinese Natuurfilosofie wordt er van uit gegaan dat het menselijk lichaam een netwerk van energiebanen door het lichaam heeft lopen, de zogenaamde meridianen. Chinezen bekijken alles vanuit energetisch perspectief. Zij geloven dus ook dat als iemand ziek is, stress heeft of niet lekker in zijn vel zit, zijn energiebalans in het lichaam is verstoord. Alles is energie, dus ook ziekte wordt gezien als een (dichtere) vorm van energie. Met beoefening van Qigong is de energie in het lichaam dus te beinvloeden, omdat energie de aandacht volgt.

De meridianen zou je kunnen zien als een netwerk van treinsporen met op verschillende plaatsen treinstations (de acupunctuurpunten). Bij de acupunctuurpunten (de treinstations) wordt een te veel aan energie gelost of een gebrek aan energie aangevuld (mensen stappen uit de trein, waardoor de energie minder wordt, of in de trein, waardoor de energie toeneemt). Dit gebeurt door deze acupunctuurpunten te stimuleren met dunne naaldjes, drukpuntmassage, magneetjes of warmte (moxa).

Door middel van Qigong beinvloed je echter de gehele meridianen zonder direct gebruik te maken van de acupunctuurpunten. Dit maakt het gebruik van acupunctuurpunten echter niet minder belangrijk. Bij acute lichamelijke en/of geestelijke klachten kan het stimuleren van acupunctuurpunten op bovenstaande manieren worden ingezet met als doel druk van de ketel te halen. Echter om vervolgens de balans die hiermee gecreeerd is te behouden, dien je met je eigen lichaam en gezondheid bezig te blijven en hierbij is het beoefenen van Qigong bij uitstek geschikt!


Het doel van Qigong

Het doel van Qigong is het bereiken van 'Balans' (fysiek & mentaal) middels beweging en meditatie. Dit gecombineerd met ademhaling, aandacht en visualisaties. Qigong is het cultiveren, beheersen en sturen van Qi waarbij we leren vastzittende energie vrij te maken, oude energie af te voeren en nieuwe energie op te nemen. Qigong is ook rust vinden in beweging. Qi staat voor het Chinese concept van levensenergie, Gong betekent 'de vaardigheid'. Qigong kun je vertalen als 'het beheersen van en werken met levensenergie'

Qigong kan helpen bij het verminderen van stress en vele lichamelijke klachten zoals RSI klachten, longklachten, allergiën, hart- en vaatziekten etc. Qigong verbetert de (bloed)circulatie en zorgt voor balans (yin en yang).
Qigong wordt in China reeds jaren beoefend. Daarnaast wordt er regelmatig wetenschappelijk onderzoek gedaan, waarbij is aangetoond dat Qigong daadwerkelijk positieve effecten heeft op de lichamelijke- en geestelijke gezondheid. Qigong is 'Mindfulness pur sang'. Mindfulness wordt binnen de reguliere Geestelijke Gezondheidszorg steeds meer toegepast.


Bij Qi Vive maken we gebruik van verschillende vormen van Qigong (Boeddhistisch, Confuciaans, Medisch) en is 'eclectisch' te noemen.

N.b. Qigong (en Reiki) kunnen helpen de klachten te verlichten, maar moeten nimmer gezien worden als een vervanging voor de reguliere geneeskunde, maar als een aanvulling. Bij aanhoudende lichamelijke- en/of geestelijke klachten is het altijd aan te raden een arts te raadplegen!


<
Design created by Qi-vive.nl. © 2014 QiVive