Wat is Qigong?

qigong
Qigong (spreek uit: tsjie koeng) is een bewegingsleer die zijn oorsprong kent in China. Het zijn veelal rustige bewegingen die op in- en uitademing en met aandacht worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er ook statische Qigong oefeningen die veelal bedoeld zijn om spieren te verstevigen en deze, samen met de meridianen (energiebanen) in ons lichaam op te rekken. Dit bevordert de balans en doorstroming van Qi. Bij Qi Vive maken we gebruik van zowel bewegingen in de Qigong als ook statische Qigong oefeningen.
Tevens is meditatie binnen Qi Vive een essentieel onderdeel van Qigong. Qigong leren zonder meditatie is namelijk als vliegen zonder vleugels.

Zoals eerder gezegd, zorgt Qigong voor een balans en doorstroming (meer nog dan acupunctuur) in de energiestroom binnen de meridianen. Vanuit de Chinese Natuurfilosofie wordt er van uit gegaan dat het menselijk lichaam een netwerk van energiebanen door het lichaam heeft lopen, de zogenaamde meridianen. Chinezen bekijken alles vanuit energetisch perspectief. Zij geloven dus ook dat als iemand ziek is, stress heeft of niet lekker in zijn vel zit, zijn energiebalans in het lichaam is verstoord. Alles is energie, dus ook ziekte wordt gezien als een (dichtere) vorm van energie. Met beoefening van Qigong is de energie in het lichaam dus te beinvloeden, omdat energie de aandacht volgt.

De meridianen zou je kunnen zien als een netwerk van treinsporen met op verschillende plaatsen treinstations (de acupunctuurpunten). Bij de acupunctuurpunten (de treinstations) wordt een te veel aan energie gelost of een gebrek aan energie aangevuld (mensen stappen uit de trein, waardoor de energie minder wordt, of in de trein, waardoor de energie toeneemt). Dit gebeurt door deze acupunctuurpunten te stimuleren met dunne naaldjes, drukpuntmassage, magneetjes of warmte (moxa).

Door middel van Qigong beinvloed je echter de gehele meridianen zonder direct gebruik te maken van de acupunctuurpunten. Dit maakt het gebruik van acupunctuurpunten echter niet minder belangrijk. Bij acute lichamelijke en/of geestelijke klachten kan het stimuleren van acupunctuurpunten op bovenstaande manieren worden ingezet met als doel druk van de ketel te halen. Echter om vervolgens de balans die hiermee gecreeerd is te behouden, dien je met je eigen lichaam en gezondheid bezig te blijven en hierbij is het beoefenen van Qigong bij uitstek geschikt!


Het doel van Qigong

Het doel van Qigong is het bereiken van 'Balans' (fysiek & mentaal) middels beweging en meditatie. Dit gecombineerd met ademhaling, aandacht en visualisaties. Qigong is het cultiveren, beheersen en sturen van Qi waarbij we leren vastzittende energie vrij te maken, oude energie af te voeren en nieuwe energie op te nemen. Qigong is ook rust vinden in beweging. Qi staat voor het Chinese concept van levensenergie, Gong betekent 'de vaardigheid'. Qigong kun je vertalen als 'het beheersen van en werken met levensenergie'

Qigong kan helpen bij het verminderen van stress en vele lichamelijke klachten zoals RSI klachten, longklachten, allergiën, hart- en vaatziekten etc. Qigong verbetert de (bloed)circulatie en zorgt voor balans (yin en yang).
Qigong wordt in China reeds jaren beoefend. Daarnaast wordt er regelmatig wetenschappelijk onderzoek gedaan, waarbij is aangetoond dat Qigong daadwerkelijk positieve effecten heeft op de lichamelijke- en geestelijke gezondheid. Qigong is 'Mindfulness pur sang'. Mindfulness wordt binnen de reguliere Geestelijke Gezondheidszorg steeds meer toegepast.


Bij Qi Vive maken we gebruik van verschillende vormen van Qigong (Boeddhistisch, Confuciaans, Medisch) en is 'eclectisch' te noemen.

N.b. Qigong (en Reiki) kunnen helpen de klachten te verlichten, maar moeten nimmer gezien worden als een vervanging voor de reguliere geneeskunde, maar als een aanvulling. Bij aanhoudende lichamelijke- en/of geestelijke klachten is het altijd aan te raden een arts te raadplegen!


Hoe vind ik een goede Qigong leraar?

Qigong lijkt de laatste jaren in populariteit toe te nemen. Dat is een hele mooie ontwikkeling, echter kleven hier ook risico's aan.
Met die populariteit ontstaat er namelijk ook al snel wildgroei in de Qigong. Op het internet zijn talloze websites over Qigong te vinden. Zo ook websites die allerlei termen gebruiken en waarbij er opleidingen worden geboden tot Qigong therapeut met een HBO dan wel Universitaire titel. Naast dat deze opleidingen soms schrikbarend duur zijn, wordt er gesuggereerd dat je een opleiding op HBO niveau kunt volgen of 'Master' in Qigong kunt worden en zelfs op den duur andere titels kunt behalen in Qigong.

Het geheel heeft een aardig commercieel sausje. Daarnaast is het een schoolvoorbeeld van 'lineair denken', iets dat de Chinezen juist niet doen. TCM (Traditional Chinese Medicine), waar Qigong een onderdeel van is, laat zich niet beperken tot het lineaire denken. Qigong komt voort uit een natuurfilosofie die al duizenden jaren in Chinese families wordt beoefend/geleerd en waarbij de kennis van persoon tot persoon wordt overgedragen. De Chinees denkt holistisch en vaak in symboliek.

Ook wordt deze 'leer' overgebracht in bijvoorbeeld het Shaolin Klooster, alwaar Boeddhistische monniken onderricht krijgen in het Taoisme, Wushu, Qigong etc. Hier leert men dat Qigong een onderdeel van je leven dient te zijn, een levenswijze, zonder dat er diploma's worden uitgereikt en je een 'HBO dan wel Universitaire titel' kunt behalen in deze 'materie'.

Qigong dient in eerste instantie een bewegingsleer te zijn welke je voor jezelf beoefent. Het is een methode om balans te verkrijgen en 'Song' te bereiken (het wegnemen van elke onnodige spanning) om vervolgens in Rujing te kunnen komen (een staat van rust). Dit doe je door lessen te volgen bij een Qi Gong instructeur en daarmee is je opleiding in principe al begonnen.
Het beoefenen van Qigong is een proces (dit proces gaat met vallen en opstaan) en dit laat zich niet vangen in een bepaald tijdsbestek.

Wanneer heb je een HBO of Universitaire titel, zo je wilt, in de Qigong? Het antwoord moeten we je schuldig blijven. Ook al geven we jaren les, volgen we meerdere opleidingen en bijscholingen, het maakt ons nog steeds geen docent met een HBO of Universitaire titel in de Qigong. Ook grote leraren (waaronder Chinese leraren die al vanaf hun zesde TaijiQuan en Qigong beoefenen) hebben geen HBO of Universitaire titel behaald in deze Chinese bewegingsleer, echter kunnen we beweren dat deze leraren de Qigong meer meester hebben weten te maken dan menig Qigong leraar in het westen die zich Qigong docent met een HBO dan wel Universitaire titel noemt.

Het klinkt interessant, een HBO dan wel Universitaire titel behalen in Qigong, maar laat je vooral niet (ver)leiden door deze loze kreten die weinig van doen hebben met Qigong (waarmee we overigens niets zeggen over de kwaliteit van een docent).

Wil je Qigong leren, zoek dan een iemand die bij je past en volg proeflessen bij verschillende leraren. De ene school claimt effectievere Qigong te onderwijzen dan de ander, echter is het één niet beter dan het ander, het is gewoon anders! Laat je vooral niet verleiden en wees op je qui vive bij het horen van termen als 'beter', 'krachtiger', 'Master 'en allerlei titels in de Qi Gong.

Hieronder volgen nog een aantal tips die je kunnen helpen bij het vinden van een Qigong Leraar/instructeur.


• Vraag een kennismakingsgesprek aan.

• Volg een proefles (vaak is een proefles gratis te volgen).

• Observeer de leraar en kijk of deze vitaal overkomt.

• Vraag aan de docent wie zijn leraren waren en/of zijn (Een leraar
dient zich zo nu en dan ook bij te blijven scholen).

• Indien het een opleiding of cursus betreft, vraag of je het lesmateriaal
in mag zien en welk(e) boek(en) er gebruikt worden.

• Check of meditatie een onderdeel is van de Qigong (Qigong leren
zonder meditatie is namelijk als vliegen zonder vleugels).


Design created by Qi-vive.nl. © 2014 QiVive